четвъртък, 27 май 2021 г.

Най-добрите съставки за кожата

Тъй като този месец си говорихме доста за кожата и грижата, която трябва да полагаме за нея, днес реших да навлезем в малко по-дълбоки води. В следващите редове ще Ви споделя кои са най-добрите съставки, които могат да съдържат продуктите за лице и техният ефект върху кожата.

Започвам с едни от най-актуалните компоненти в бялата козметика през последните години, а именно алфа хидрокси киселини (АНА). Това всъщност са органични вещества, които обикновено се срещат в хранителни продукти като плодове, зеленчуци и мляко и имат голямо приложение особено в продуктите за химически пилинг заради свойството перфектно да отстраняват мъртвите клетки и да стимулират образуването на нови. Процесът премахва редица несъвършенства като акне, разширени пори и дори бръчици. Усещането след нанасяне на продукт с АНА е неописуемо - буквално можеш да усетиш как кожата ти се обновява и засиява. Аз лично предпочитам да ги използвам под формата на серум, а ето и любимият ми продукт, който освен уникален като действие е и бюджетен вариант за грижа с АНА:



Продължаваме със съставката, на която е хубаво да заложим след една определена възраст - колаген за кожа. Това всъщност е протеин, който се използва широко в козметичната и фармацевтична индустрия, като най-добре усвоим е този от риба. Ако държите на веган продукти, не се притеснявайте - има и растителни алтернативи. А сега за свойствата на колагена и защо той е толкова важен. Всъщност той естествено се съдържа в човешката кожа, но с времето (след 25-годишна възраст) количеството му намалява. Нездравословният начин на живот, прекомерното излагане на слънце, както и генетичното предразположение засилват този процес особено много. Ето защо е толкова важно продуктите за кожата ни да съдържат тази безценна съставка. Свойството на колагена да се свързва с водата и да я задържа в епидермиса е едно от основните свойства, които поддържат кожата хидратирана и видимо по-свежа, а защитният филм, който оставя върху нея я пази от външни влияния. И в резултат на всичко това задържаме младежкия си вид за доста по-дълго време. :)



За финал съм оставила нещо любимо, към което имам и особен интерес покрай професията ми. Това любопитство се зароди след като се сдобих с първия си пробиотичен крем за лице, който между другото препоръчвам горещо (снимка ще намерите малко по-надолу).
Сигурна съм, че всички сте чували за пробиотиците и знаете какво представляват, но все пак да обобщя: това са микроорганизми, които имат благоприятно действие върху организма ни и всъщност те се съдържат естествено в него. Непатогенните бактерии отговарят за баланса на всички органи в нашето тяло, включително и за най-големия - кожата. Всяко нарушение в баланса на естествената микрофлора води до неблагоприятни въздействия, затова е хубаво да възстановим нормалните процеси чрез набавяне на полезни бактерии. Тук идват на помощ всички продукти, които ги съдържат. А как да разберем, че нещо не е наред с кожата и тя има нужда точно от това? Много лесно - най-честите прояви са екземи, пъпчици, сърбеж, повишена чувствителност и др. Пробиотичните кремове са особено препоръчителни за кожа, предразположена към възпаления. И все пак, не забравяйте да се консултирате със специалист преди да закупите конкретен продукт.



Няма коментари:

Публикуване на коментар